Home

    De Groeten Surfplank  -A- -B- -C- -D- -E- -F- -G- -H- -I- -J- -K- -L- -M- -N- -O- -P- -Q-  -R- -S- -T- -U- -V- -W- -X-  -Y- -Z-
Created 04-10-06 Last edited 15-09-14
 

A

 

B

Boys Quarters, in de koloniale tijd hadden de huizen een bijgebouwtje waar het personeel woonde. De "boys quarters" iedereen die zo'n bijgebouwtje hier ziet noemt het nog steeds zo. Picavet heeft er ook een (zie foto), maar schudt het koloniale idioom rigoureus van zich af: bij hem heet het de  staff quarters. Richard, die hier ook de sjieke titel house keeper draagt, woont er, ik heb er nu ter voorbereiding van de bouw van de dhow, ook een kamertje, dat ik surfpijl_maroon.jpg (479 bytes)  Staff Quarters Room 2 noem.

C

Christian name, kinderen in Afrika hebben een traditionele naam en een Christian name, meestal van iemand uit de Bijbel, liefst een figuur die ook bij de Moslims erkend is, zoals Moses, de meest populaire Christian name van Uganda. Het lijkt er voor mij wel eens op dat Afrikanen hiermee een dubbele identiteit als standaard hebben ingevoerd: ��n voor familie en eigen stam, ��n voor de machthebbers en allochtone religieuze autoriteiten (pastoors, dominees, imams).

D

Dhow, traditioneel Afrikaanse, oorspronkelijk Arabische zeilboot van Egyptische oorsprong, met een zgn. latijns tuig. Hieronder de entries van het Dhow-journaal, waarin de ontwikkelingen worden bijgehouden
Dhow-journaal:

bullet In de bouw van het mij te huur aangeboden huisje aan het meer verslikken de verhuurders in spe zich. Het blijft een staketsel. Ik maak een pickup klaar en zin op alternatieve woonmogelijkheden bullet Ik teken een dhow bullet De kraamkamer voor de dhow, Staff Quarters Room 2 komt gereed bullet De draadjes van mijn pickup af. nu is hij de mobiele werkplaats voor dhow-bouw, wildhut voor de parken, parapente tent, docking station voor de crossmotor, noodaggregaat voor SQR2 bij power cut. bullet Ik ga naar Luzira, Port Bell, de werf van Hans Reitsma bullet Het vervolg van het dhow-verhaal in het Engelstalige vervolgweb "Greetings": Building the dhow

H

Haipa "Hyper", samen met Supa waakhond voor mijn dhow, zie hondenjournaal

Hyper zie Haipa

J

Journaal groep van groetenpagina's waar liefhebbers hun een speciale onderwerp kunnen bijhouden (eigenlijk zijn alle surfplankentries journaals, maar journaals met een aparte home page zijn voorlopig de onderstaande, dat kun je hier bijhouden dit deze plek in de surfplank is dus het journaal-journaal)

bullet Schaftkeetjournaal bullet Hondenjournaal

Laila

bullet Tigre, mijn buurvrouw is een tijger (tijger 1) bullet Buurvrouw raakt ge�nteresseerd. Mevrouw blijkt bereid tot het ren-spel (tijger 2) bullet Ze heet Laila, en ik verpest haar dag (tijger 3) bullet Laila's baas. Niet geheel onverwacht nieuws over de eigenaar van de tijgster (tijger 4) bullet Meer over Laila's baas. Een gebeurtenis die Laila moet hebben verbaasd (tijger 5) bullet Trekkers en gekrijs op Tigre  (tijger 6) bullet Groeten van Oma Lea, bij wie ik mag staan om niet in de weg te staan bij het maaien. Recept voor serieuze brandnetelsoep bullet Het afscheid van Tigre,  schaftkeet en auto van uw Afrika emigrant mogen in Frankrijk bij Oma Lea blijven staan 040527 

Ledigheid

bullet Groeten van een beginnend beoefenaar der ledigheid, waarin niets doen niet mee blijkt te vallen en iets doen ook niet. bullet Groeten van Maersk Kampala, waarin blijkt dat ledigheid een zeer uitgebreide organisatiestructuur vereist bullet Mishandelsblad: Aandacht voor werkstress in de Ugandese pers bullet Roven moet niet op werken gaan lijken. Negers zijn gespecialiseerd in afpersing. (Maar zelfs daarin zijn het belachelijke amateurs vergeleken met blanken. Ze zijn gewoon te lui om zich fatsoelijk te verdiepen in de principes van de afpersing, laat staan dat zij het arbeidsethos zouden hebben om zich er technisch in te bekwamen.) De methoden: bullet list, altijd doorzichtig bullet geweld, altijd veel meer dan nodig voor het te bereiken doel (uitzondering op de law of minimum investment) bullet racistische discriminatie tussen stammen.

LRA, De Lords Resistence Army is een groep rebellen die opereert in het grensgebied van Uganda en Sudan. Je kunt niet solliciteren naar de functie van rebel. Daar doen ze niet aan vanwege het risico van infiltranten. In plaats daarvan kidnappen ze kinderen. Die laten ze hun ouders vermoorden. Daarna schijnt alles vanzelf te gaan. Vraag me verder geen details van ik heb niet eens zin om er over na te denken. De LRA is er in geslaagd een flink deel van Noord Uganda te ontwrichten. Dorpsmensen zijn naar steden als Gulu en Lira gevlucht, hebben daar weinig te eten en worden toch nog geteisterd door aanvallen. De leider heet Kony. Hij kreeg tot 2003 geld en zeker bescherming van Sudan. Vraag me niet waarom. Momenteel zijn er in Zuid Sudan wat politieke verschuivingen: hun rebellen daar (de Sudanese Liberation Army SLRA) schijnen niet meer door Uganda te worden gesteund en zijn in serieuze onderhandeling over een regeling met de centrale regering. Kony is letterlijk het kind van de rekening en zit nu zonder poen. Inmiddels (september 2004) heeft het Ugandese leger zes van zijn vrouwen en tig kinderen terug afgeleverd bij hun ouders. Kony hebben ze nog niet, maar Museveni zegt dat hij niets meer te makken heeft en snel afgebrand is. Kony wil nu onderhandelen.
 

M

Menduni lskdjfl

P

Paolo lskdjfls

Pannerdensche Kop sldfjlskdjf

Parapente,

bullet Beieren: vliegen, brevetten, Beh�rden en bombast bullet Pic de Morclan, Achteruit vliegen over een Larix Europea bullet Pijnlijke Groeten van Chalet des Perrons. een harde landing bullet Bert vliegt.,  drie vliegvideoclips voorstellende mijzelf in eigen persoon in de lucht, met uitleg over parapente bullet Een pr�caire landing, echt iets voor parapenteliefhebbers bullet kinderen van Mbale, vliegen van de Mount Elgon (Uganda)

Picavet, Father P.Gerard Picavet is verreweg mijn beste vriend in Jinja. Ik woon op zijn compound, 150 m van de Nijl aan de Nijlstraat (Kiira Rd.).  Hij heeft mij zeer veel geleerd over hoe de dingen gaan in Afrika. Hij heeft een rijk heden en verleden van gewichtige functies in het Jinjajenese leven, getuige ook een muur vol fraaie herinneringsplakkettes, bij zijn afscheid  in dankbaarheid uitgereikt door een keur van organisaties van Tasso via het Gemeenteziekenhuis. Hij heeft zelfs een soort ereburger oorkonde van de Gemeenteraad van Jinja. Hij heeft een kerk in ��n van de sjiekste straten (jaja!!) van het centrum gebouwd, het Nkabi Centre.  Alles, nert als zijn eigen huis, door mij "het kasteel" genoemd, mede ook wegens Picavets interesse in eigen afkomst van Franse adel en zijn zeer positieve houding tegenover het koningshuis der Nederlanden, pico bello in orde, met een caf� restaurant bij wijze van kerkportaal aan de straat met verkoop van boeken over geloof, ziektebestrijding en wilde dieren, een Coca Cola koelkast en verzorgde warme lunches voor een redelijke prijs (een euro), iets meer dan in de krotjes rond de markt, maar dan heb je ook wat. Zijn weder- en wetenswaardigheden houd ik bij op de pagina: Father P. Gerard Picavet s.s.t.t.

Pickup de pickup die ik in Afrika heb is ingericht dient voor het surfpijl_maroon.jpg (479 bytes) dhow, het bouwen van een woon-zeil-motorboot op het Victoriameer. Behalve de mobiele werkplaats voor dhow-bouw, wildhut voor de parken, surfpijl_maroon.jpg (479 bytes)  parapente tent, docking station voor de crossmotor, noodaggregaat voor SQR2 bij power cut. .

R

Richard, (1972) housekeeper van Fr. Picavet. Hij houdt alles bij, sluit alle sloten 's avonds en opent ze ochtends weer. Hij kookt, perst passievruchtensap, zuigt, dweilt, maait in de regentijd tweewekelijks 100m2 gras en is in dit kader ook de grote weldoener van de hond Scoopie, al stelt zij haar wekelijkse wasbeurt niet op prijs. Zijn vader en vrouw Immaculate (1981) wonen met zijn twee kindjes Barbara (1998) en Colin (2001) wonen in het moerassige Teso gebied ten Noorden van Soroti, Oost Uganda. Het echt landleven. Ik heb er eens kerstmis gevierd (Groeten uit Teso). in juni 2003 drongen wat Koni-rebellen (surfpijl_maroon.jpg (479 bytes)  Lords Resistence Army) uit het Noorden binnen. Men vluchtte halsoverkop naar de stad. Daar was men afhankelijk van voedselhulp. Begin 2004 was het weer veilig, maar de terugkeer is moeilijk door angsten, gewenning aan de stad en opstartproblemen (geen voedselvoorraden tot de eerste lokale oogst, verdwenen bezittingen als bestek, borden, matrassen, bedden, watertanks, achtergelaten bij het hals over kop vluchten). Zie verder de groeten van Richard en mijn bezoek daar van 9 en 10 september 2004: Groeten uit Soroti.

S

Scoopie, de hond van Picavet. Haar wederwaardigheden worden bijgehouden in Het Hondenjournaal

Schaftkeet, mijn mobiele Europese hut, gebouwd in de herfst van 2003. De wederwaardigheden zijn bijgehouden in het Schaftkeetjournaal.

Sigaren,

bullet De markt voor sigaren bullet Reach Patem  (infiltreren in de taxfree zone van de Entebbe Airport passengers terminal)

SQR2 De kraamkamer voor de surfpijl_maroon.jpg (479 bytes) dhow, Staff Quarters Room 2 komt gereed

Staff Quarters, de sjieke naam van Picavet voor de surfpijl_maroon.jpg (479 bytes) Boys Quarters

Staff Quarters Room 2 surfpijl_maroon.jpg (479 bytes) SQR2

staketsel uitleg: staketsel

Supa spreek uit Soepaa, "Super",  samen met Haipa waakhond op mijn dhow, zie hondenjournaal.

T

Tigre lskjfdl

Tijgster surfpijl_maroon.jpg (479 bytes) Laila

V

Victoriameer, zo groot als Ierland, zo groot als de Benelux. De hele Noordzee ten zuiden van de lijn Den Helder-Newcastle. Schoon zoet water. Gewoon te drinken buiten de kust. Zelfs beter dan het meeste Nederlandse leidingwater. Een van de grootste regentonnen van de wereld. Verhalen erover houd ik bij op de pagina: Groeten van het Victoriameer