Ik heb een fiets in Jinja

Over de auteur

Bert hamminga (1951) studeerde economie en filosofie, en was tot 2001 unversitair hoofddocent in de wetenschapsfilosofie aan de Universiteit van Tilburg. Curieuze verhoudingen in zijn werkomgeving leidden uiteindelijk tot een ontslagaanvraag van de UvT bij de kantonrechter van Tilburg, waarin prominent figureerde dat naar het oordeel van de universiteit de wetenschapsfilosofische relevantie van hamminga's Afrika-onderzoek niet duidelijk was. Het eerste deel van Ik heb een fiets in Jinja is het "dagboek" van dit onderzoek (met hier en daar een vleugje contrast van het "thuisfront"). De laatste vier hoofdstukken vormen de kern van de conclusies van dat onderzoek. Die werden gepubliceerd in een belangrijk tijdschrift in de wetenschapsfilosofie:  hamminga, B. (ed.) Knowledge Cultures. Comparative Western and African Epistemology (Poznań Studies in the Philosophy of the Sciences and the Humanities, vol. 88) Amsterdam/New York, NY: Rodopi, 2005, met hoofdstukken van de hand van Y.K. Museveni, president van Uganda, Prof. K.A. Appiah van Princeton, en Prof. Leszek Nowak van Poznan University, Polen, en van Bert hamminga zelf.

In zijn Tilburgse tijd zette hamminga als saxofonist een wekelijks jazzpodium op, dat nu na 20 jaar, en na zijn vertrek een kleine tien jaar geleden, nog steeds bestaat.

Uiteindelijk besloot hij in Afrika te gaan wonen (details: Getting set for Uganda)

Thans woont hij in Uganda en werkt in Tanzania aan het Victoriameer op zijn gemak aan een dhow, een groot traditioneel Afrikaans zeilschip van Arabische origine, waarop hij hoopt vanaf 2006 te wonen en een rustig varend en ankerend leven te kunnen gaan leiden.

Hij houdt een internet-logboek bij van zijn leven aan het Victoriameer: http://hamminga.fatcow.com/greetings
Voor zijn wetenschappelijk werk: Research and Teaching